Siisti tappio on puoli voittoa. Ensi kerralla sitten pisteputki auki.

Markus 18.11.2012

KaDy/Vellamo aloitti Keski-Suomen harrastesarjan 2012-2013 testaamalla kovuuttaan aina yhtä hankalaa Palokan Rientoa vastaan. Samaan syssyyn Vellamon laaja materiaali pelasi uutta tuttavuutta MuurY:ä vastaan. Takkiin tuli, mutta hallitusti.

Vaikka liuta KaDy/Vellamon tärkeitä osasia ei päässyt harrastesarjan aloitukseen, keltapaidat intoutuivat luultavasti ensimmäistä kertaa koskaan pelaamaan futsalia kolmen ketjun voimin — puulaakifutiksen puolella tämä on kyllä nähty aiemminkin. Lehtisaaren postimerkinkokoisen salin ajateltiin sopivan Vellamolle, joka ei ole sarjan nopein joukkue ja on aina pelannut mielellään puolustusvoittoisesti. Joukkue ei antanut sen tosiseikan haitata optimismiaan, että viime vuoden parhaat pelit pelattin Saarijärvellä ja Jyväskylän monitoimitalolla, väljemmillä parketeilla.

Sakki oli paikalla ajoissa. Huoltaja asensi piilolinssin kapteeni Teemu Peltosen silmään. Pelaajavalmentajaksi lupautunut Tatu Virtanen oli ilmeinen valinta maaliin. Liberaali diktaattori rakensi ketjut luontevasti pohjapelaajien – Jani Tuoriniemi, Tapio Seppä, Petteri Niemi – ympärille. Joukkue tiesi vastustajastaan kaiken tarvittavan. Viime vuonna PaRi kohdattiin kahdesti. Molemmilla kerroilla Vellamo teki kaksi maalia. PaRi teki ensin 13 maalia, sitten kolme. Laskeva trendi siis. Olisiko vastustaja pysäyttänyt suunnan keväisillä zumba-harjoituksillaan?

Vauhti oli jälleen kova. Palokan taitavat ja urheilulliset yksilöt olivat hyökkäyksissään aina muutaman askeleen edellä, ja vedot kimpoilivat viime hetkessä väliin yltäneistä puolustajista ja vellamolaisten maaliraudoista. Muutama upposi sisäänkin, ja tauolle mentiin lukemissa 3–0.

Viime kaudella Vellamo tapasi voittaa toiset puoliajat, vaikka loppukirit voitonvarmoja vastustajia vastaan eivät juuri tuoneetkaan pisteitä. Strategi Oula Haapaniemi (estynyt osallistumaan turnaukseen) muotoili kuluvan kauden alla pelikohtaisen tavoitteen: ”Jokaisessa pelissä tehtävä ainakin yksi maali ja pelin saa hävitä ainoastaan yhdellä maalilla.” Vellamon kollektiivisessa mielessä tämä vääntyi puoliaikakohtaiseksi ohjenuoraksi: joukkue onnistui pitämään toisen puoliskon lukemissa 2-1 Palokan hyväksi. Vellamon kavennusmaali sopi tähän otteluun: Onni Pekonen antoi lyhyen sivurajapotkun muutamia metrejä vastustajan alueella, ja Ville Keiski ampui pallon ensimmäisellä kosketuksella yläriman kautta verkkoon. Vellamolla oli mahdollisuudet tasoittaa toinen puolisko eli kaunistella loppulukemia, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Lopputulos siis 5–1.

Päivän toinen ottelu pelattiin Muuramen Yritystä vastaan. MuurY oli voittanut aiemmin Huiman 9–0 (varmistamaton tieto), joten Vellamoa tuskin saattoi pitää tässäkään pelissä ennakkosuosikkina. MuurY jätti kuitenkin Vellamonpuiston diasporalle paljon enemmän tilaa kuin palokkalaiset. Vetoja nähtiin molemmissa päissä, ja pelin alkuvaiheessa Vellamo osoitti pystyvänsä syöttöpeliinkin. Maalitilin avasi kuitenkin Muurame: melko kaukaa lähtenyt laukaus upposi korkealle Tatun maalin oikeaan reunaan. Noin 17. minuutilla Tatu taisi todeta, etteivät pitkät avaukset tuota tulosta ja antoi pallon lähelle Ville Keiskille. Keiski nousi laitaa pitkin ja tasoitti pelin. Kuinka ollakaan, MuuRy meni hieman ennen taukoa uudelleen johtoon.

Oulan filosofian vääristynyt muoto toteutui tämänkin pelin toisella puoliskolla. Vellamo ei saanut aikaan maalia, MuurY sakotti kerran. Toisella puoliskolla Vellamo ei onnistunut hyödyntämään tilaa, jonka MuurY välillä antoi. Vaikka maalipaikkojakin tuli, pelin ajatus oli hieman hukassa.

Vaikka nolla pistettä ja maaliero 2–8 ei ole mikään syy juhlia, pukukopissa saattoi havaita optimismia kauden suhteen. On hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä, että ensimmäisen turnauksen vastustajat ovat sarjan loppuessa kärkikolmikossa (ensimmäisen päivän perusteella kova vastus voi olla myös MultiAnts, joka pelasi tasan PaRia vastaan ja voitti Huiman selkein lukemin). Kapteeni Peltosen sanoin: ”Mielestäni joukkomme koostui onnistujista. Tänään ei vain riittänyt, kunnia siitä vastustajille.”

Tehot

  • Ville Keiski 2+0
  • Onni Pekonen 0+1
  • Tatu Virtanen (mv) 0+1

Ketjut:

  • Tuoriniemi – Surakka – Aarniemi – Peltonen
  • Seppä – Väänänen – Keiski – Pekonen
  • Niemi – Jakonen – Hakanen – Matilainen

 

 

 

YLÖS

Kommentoi