WordPressin tietokantavirhe: [Unknown column 'status' in 'field list']
SELECT `final` AS final_round, `group`, `home_team`, `away_team`, DATE_FORMAT(`date`, '%Y-%m-%d %H:%i') AS date, DATE_FORMAT(`date`, '%e') AS day, DATE_FORMAT(`date`, '%c') AS month, DATE_FORMAT(`date`, '%Y') AS year, DATE_FORMAT(`date`, '%H') AS `hour`, DATE_FORMAT(`date`, '%i') AS `minutes`, `match_day`, `location`, `status`, `league_id`, `home_points`, `away_points`, `winner_id`, `loser_id`, `stat_id`, `post_id`, `season`, `id`, `custom` FROM wp_leaguemanager_matches WHERE `id` = '655' LIMIT 1

WordPressin tietokantavirhe: [Unknown column 'status' in 'field list']
SELECT `final` AS final_round, `group`, `home_team`, `away_team`, DATE_FORMAT(`date`, '%Y-%m-%d %H:%i') AS date, DATE_FORMAT(`date`, '%e') AS day, DATE_FORMAT(`date`, '%c') AS month, DATE_FORMAT(`date`, '%Y') AS year, DATE_FORMAT(`date`, '%H') AS `hour`, DATE_FORMAT(`date`, '%i') AS `minutes`, `match_day`, `location`, `status`, `league_id`, `home_points`, `away_points`, `winner_id`, `loser_id`, `stat_id`, `post_id`, `season`, `id`, `custom` FROM wp_leaguemanager_matches WHERE `id` = '656' LIMIT 1

Raportti: Markus ja Panu

Vellamo joukkuekuva 160313

KaDy/Vellamon futsal-kilpakauden päättävälle harrastesarjan viidennelle turnaukselle oli ladattu odotuksia: otteluohjelmaan oli merkitty pelit MultiAntsia ja Huimaa vastaan; viime vuonna vellamolaiset pärjäsivät molempia joukkueita vastaan vähintäänkin siedettävästi. Lisäksi Huimalla oli kahdeksan pelin jälkeen vain neljän pisteen kaula jumbosijaa pitävään Vellamoon ja edessään koitos kovatasoista Palokan Rientoa vastaan. Vellamolla oli takanaan edellisen turnauksen kaksi erinomaista peliä, joista tosin käteen jäi vain kolme pistettä Jalolta.

Turnausta edeltävinä päivinä keltapaitojen manageriosasto joutui askartelemaan peluutusasioiden kanssa tavallista enemmän, kun pelaajia oli vähintäänkin riittävästi. Peluutuksessa haettiin tasapainoa tuloshakuisuuden ja joukkueen puistofutistaustaa kunnioittavan demokraattisuuden välillä, ja tässä onnistuttiin varsin hyvin. Kaikki halukkaat saivat lopulta pelata puolitoista peliä, mutta muutama hyväkuntoinen tehopelaaja päätyi pelaamaan hieman muita pidempiä vaihtoja.

Kauden vakiomiehistöstä puuttuivat Virtasen veljekset,Lauri Aarniemi ja Antto Haapalahti. Lisäksi Marko Hakanen hoiti toimitsijan virkaa ja videokameraa. Maaliin saatiin vuoden tauon jälkeen Miikka Pyykkönen. Myös Ville Toivanen pelasi keltaisissa ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Vellamo-debyyttinsä teki Sidylamine Bagayoko.

 

KaDy/Vellamo–MultiAnts 4–4 (4–4)

Vaikka vellamolaiset lähtivät viimeisiin peleihin itsevarmalla otteella, MultiAntsia ei aliarvioitu. Joukkueella oli vyöllään PetPet II:n, Citykettujen ja Villikissojen hyvinkin arvokkaat päänahat joiden lisäksi multialaiset olivat saavuttaneet rökälevoiton Huimasta ja pelanneet tasan Palokan Rientoa vastaan. Tämän kauden MultiAnts oli selvästi kovempi kuin aikaisemmin, eikä Vellamo ennenkään helppoja pisteitä mustapaidoilta ollut saanut (kaudella 2011–12 voitto 3–2 sekä tappio 1–3, kaudella 2010–11 tappio 2–3).

Peli lähti käyntiin varsin vellamolaisesti. Joukkueen maalikuninkuutta tavoitteleva Ville Keiski laukoi kolmesti, MultiAnts lähti nopeaan vastahyökkäykseen ja avasi maalitilinsä. Pelikellossa oli 21 sekuntia. Tästä alkoi vaudikas peli, jossa seilattiin molempiin suuntiin. KaDy/Vellamo saattoi hyökätä hieman enemmän, mutta MultiAnts rankaisi tehokkaasti vastahyökkäyksistä.

Ensimmäisellä puoliskolla maaleja tehtiin lähes vuoron perään. Vellamon maalitilin avasi neljännellä peliminuutilla Chomi Hengkhunthot, joka riisti laidassa pallon multialaiselta eikä erehtynyt päästessään maalipaikkaan. Tällä kertaa vastustajan kuitti tuli korkean prässin ja Vellamo-puolustuksen virheen kautta. Jos Multian 1–2 maali olikin halpa, seuraava tasoitus saatiin ilmaiseksi. Miikka avasi pitkällä maaliheitolla, jonka MultiAntsin muuten hyvin pelannut maalivahti onnistui rähmimään nipin napin maaliviivan yli. Kun ensimmäistä puoliskoa oli pelattu vasta 12 minuuttia, mustapaidat kontrasivat jo 2–3 johdon, minkä jälkeen Vellamo tasoitti ja meni johtoon. Tasoitusmaali oli KaDy-apu Sami Erolan käsialaa: hän sai Miikan pitkän avauksen haltuunsa, ohitti puolustajan ja laukoi maalin. Vellamo nappasi pallon heti avauksesta ja hallitun syöttökombon päätteeksi Ville Toivanen laukoi komeasti kaima-Keiskiltä saamansa pallon verkkoon. Valitettavasti johtoasema säilyi alle minuutin, ja huolimatta jakson lopun kovasta paineesta Multian maalilla tauolle mentiin lukemissa 4–4.

Toista puoliskoa KaDy/Vellamo hallitsi melko suvereenisti. Joukkue onnistui pitämään palloa hyvin, ja kun MultiAnts nappasi pelivälineen itselleen, keltapaidat putosivat nopeasti sen alle. Virheettömän turnauksen pelannut Miikka joutui venymään muutamaan torjuntaan, vastapuolen maalivahdilla oli enemmän töitä. Pelitapahtumien valossa voittomaali näytti vääjäämättömältä. Mutta. Vaikka Multia ei onnistunut toisella puoliskolla rikkomaan Vellamon pallollista peliä yhtä hyvin kuin alkujaksolla tai käynnistämään omia hyökkäyksiään riittävän tehokkaasti, mustapaidat onnistuivat kuitenkin sekä estämään maalipaikkoja että peittämään vetoja. Vellamon laukaukset kimposivat kaksi tai kolme kertaa myös tolpasta ja kerran ylärimasta.

Tasapeli MultiAntsia vastaan on hyvä tulos ja vellamolaiset ovat taputelleet toistensa hartioita yhtä hyvien otteiden johdosta hävittyjenkin pelien jälkeen. Silti neljäs sarjapiste kirvoitti hyväntuulisia “olisi pitänyt voittaa” -kommentteja. Kaksi pistettä menetettiin, koska vellamolainen diesel lämpenee hitaasti. Ei ollut ensimmäinen kerta, tuskin on viimeinenkään.

 

Huima–KaDy/Vellamo 0–5 (0–3)

Kauden päätösottelusta Huimaa vastaan Vellamolle kelpasi vain ja ainoastaan voitto. Tasapeli tai tappio merkitsisivät varmaa jumbosijaa sarjassa, voitolla sitä vastoin saatettaisiin ohittaa jopa kolme joukkuetta. Onneksi jalkeilla oli kokoonpano, jota voi vain pienellä liioittelulla kutsua Vellamo All Starsiksi. Pöytäkirjaan saatiin kirjoittaa peräti 14 kenttäpelaajan nimet, ja joukkoon mahtui useita tähtipelaajia Vellamon historian varrelta. Ottelu oli historiallinen sikälikin, että tähän asti keltaisissa paidoissa joko liivien kanssa tai ilman esiintyneet vellamolaiset verhoutuivat ensi kertaa mustiin vieraspelipaitoihin.

Edelliskaudella Vellamo pelasi Huimaa vastaan kahdesti. Ensimmäinen peli oli Huiman porukalle shokkialoitus, jonka Vellamo vei hämmentävin lukemin 2-10, toinen peli päättyi Huiman voitoksi 5-7.

Huiman joukkue koostui edelleen nuorista ja näppäristä jalkapalloilijoista, joiden menestys futsal-parketeilla on kuitenkin ollut vaatimatonta. Vastustajan kimppuun käytiin siis itseluottamusta uhkuen.

Hyvistä ennusmerkeistä huolimatta peli käynnistyi perivellamolaisen nihkeästi. Ote oli hienokseltaan Vellamolla, mutta pelaaminen oli sekavan oloista. Lepovuorolaiset puistelivat jo päitään huolestuneina. Tilanteen pelastivat kuitenkin Huiman vaisuus ja lopulta ensimmäisen jakson puolenvälin syntynyt vapauttava avausosuma. Ville Toivanen toi pallon väkevästi ylös laitaa pitkin ja keskitti pallon maalille, jossa Pantse Paunonen väänsi Huima-pakin kanssa. Vääntökaksikolta pallo pomppasi Keiskille joka laukoi sen tarkasti alanurkkaan. 1-0 Vellamolle.

Lisää seurasi heti seuraavassa vaihdossa. Vellamon voimaosastoon kuuluva Tuomas ”Volvo” Matilainen pääsi yksinäiseen hyökkäykseen kahta huimalaista vastaan. Seurasi suoraviivainen ratkaisu: Veto päin huimalaisen jalkaa, rynnistys irtopalloon ja uusi, vastustamaton vasuri ylänurkkaan. 2-0-maali nosti vellamolaisten riemun hyvän matkaa kohti Kuntotalon kattoa. Ja ennen taukoa kaikui Lehtisaaressa vielä kerran maaliverkon iloinen soitto, kun pirteästi pelanneen malilaisvahvistus Sidylamine Bagayokon kaukoveto yllätti Huiman maalivahdin helpohkosti. Neljäskin maali oli lähellä, kun Pantse Paunosen vihainen kaukolaukaus kimposi kentälle tolpan sisäreunasta. Vahva kymmenminuuttinen antoi uskoa toiselle puoliajalle, ja kollektiivinen ”tätä emme voi enää sössiä” -henki leijui ilmassa.

Toiselle jaksolle kokoonpano muuttui, kun lepovuorolaisia vaihdettiin. Ote säilyi edelleen Vellamolla, ja loistavasti maalissa pelannut Miikka Pyykkönen hoiti Huiman satunnaiset tilanteet varmasti. Aivan parhaaseensa Vellamo-sikermä ei kuitenkaan yltänyt. Muutamakin kommentoi, että peliin oli vaikea päästä sisälle, kun peliaikaa per jalkapari oli jaossa niin niukasti, ja peliä leimasi edelleen tietynlainen sekavuus. Tärkeintä kuitenkin oli, että Huima pidettiin poissa vaaran paikoilta ja itse tehtiin vielä pari osumaa. 4-0-osuman laukoi rangaistuspotkusta kapteeni Teemu Peltonen, jonka syöksyn maalin edustalle vastustaja oli pysäyttänyt kielletyin keinoin. 5-0-maalin rakensi Huiman heikon rajapotkun itselleen napannut Chomi, joka harhautti vastustajan ja syötti avopaikan Keiskille, joka kaunisteli loppulukemia entisestään.

Loppuminuutit pelailtiin pois ja varjeltiin Miikan nollapeliä. Sellaiset ovat harvinaista herkkua tällä kaudella ennen tätä yli kuusi maalia per ottelu päästäneelle joukkueelle.

Ilmeet kopissa olivat pelin jälkeen muikeat. Pakkovoitto tuli, harrastesarjan viimeinen sija vältettiin ja pelattiin harvinainen nollapeli. Toisaalta tähän oli hyvä päättää kausi, toisaalta lisääkin olisi voinut pelata nyt kun jalkeilla oli hyvä nippu ja peli kulki.

 

***

Harrastesarjan viimeisen turnauksen suurimpia vellamolaisonnistumisia olivat laajan ringin sitoutuneisuus ja viimekeväisestä polvileikkauksesta toipuneen Miikan paluu pelikentille. Viime vuosina on nähty joitakin yhden miehen näytöksiä, kun suppea rosteri on keskittynyt suojaamaan omaa maalia ja hyökkäykset ovat perustuneet Chomin tai nyttemmin Vellamo-uransa päättäneiden Olli Hirvasen tai Ramón Freiren kaltaisten taitureiden sooloihin. Isolla porukalla pelatessa vastuu jakautuu tasaisemmin, ja kun joukkueen peli sujuu hyvin, epätasaisemmatkin suorittajat saavat itseluottamusta. Peluutusta mietittäessä pidettiin tärkeänä, että puolet tehopelaajina pidetystä nelikosta Chomi, Sami Erola ja Villet Keiski ja Toivanen olisi aina kun mahdollista kentällä sekä rauhoittamassa peliä että luomassa maalipaikkoja. Tämä näkyi tehoissa: kaikki nelikosta tekivät maaleja, ja syöttömerkintöjä vaille jääneet Sami ja Toiviskin jakoivat paljon maukkaita vetopaikkoja. Toisaalta “kaikki pelaa” -filosofia johti Huima-pelissä useisiin vaihtoihin, joissa vähemmän glooriaa keränneet uurastajat pitivät keskenään vastustajan aisoissa ja pääsivät myös maalipaikoille.

Tätä kirjoittaessa sarjataulukko on vielä kesken, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, se ei koskaan ehkä valmistukaan. Seitsemällä pisteellä Vellamo ohittaa jumboksi jääneen PiPan (6 p.) ja sekä maalieron että keskinäisen pelin perusteella Huiman (7 p.). Jalon sijoittuminen on kysymysmerkki: huhujen mukaan porukka on hävinnyt kolme viimeistä otteluaan, mutta PetPet II:n ja Jalon välisen ottelun tulos määrittää KaDy/Vellamonkin sijoituksen: jos Jalo on voittanut, Vellamo putoaa sijalle 9/11, tasapelillä Vellamo on vahvoilla, tappiolla Jalo jää kuuteen pisteeseen.

Huhujen mukaan Muuramen Yritys tavoitti pisteissä Palokan Riennon voitettuaan sarjakärjen 4–3. Keskinäisten otteluiden voitto ei kuulemma riittänyt viemään mestaruutta, joka päätyi maalierolla noin kymmenen osuman turvin Palokkaan.

Kaudesta saadaan toivottavasti vielä analyyttinen yhteenveto, kenties perjantaisen saunaillan jälkeen. Tositoimissa KaDy/Vellamo nähtäneen seuraavan kerran viimekesäiseen tapaan Sporttiliigan hiekkakentillä tai mikäli Kuntoliiga toteutuu, 7vs7-peleissä maakunnan tekonurmilla.

Sarjataulukko

Kokoonpanot ja tehot 16.3.

 • Miikka Pyykkönen (mv) 1+2
 • Sidylamine Bagayoko 1+0
 • Sami Erola 1+0
 • Chomi Hengkhunthot 1+1
 • Ville Keiski 2+1
 • Tuomas “Volvo” Matilainen 1+0
 • Pantse Paunonen (2. peli) 0+1
 • Teemu Peltonen 1+0
 • Tapio Seppä 0+1
 • Ville Toivanen 1+0
 • Markus Mattlar
 • Mikko Jakonen
 • Petteri Niemi (2. peli)
 • Onni Pekonen
 • Panu Väänänen
YLÖS

Kommentoi