Pronssilta ponnistaen

Viimevuotiseen tapaan KaDy/Vellamon futsalisteja nähtiin opiskelijoiden SM-kisojen rentosarjassa joukkueessa, joka kantaa nimeä La Politique. Turnaus pelattiin 26.–28.4. Jyväskylässä, Huhtaharjun ja Liikunnan palloilusaleissa. Debyytti keväällä 2013 toi La Politiquelle pronssia. Sen jälkeen joukkueessa nähtiin hieman muutoksia, eikä tälle vuodelle asetettu varsinaista tavoitetta.

Manageri Onni Pekosen kokoaman joukkueen runko muodostui Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen jatko-opiskelijoista. Vellamon Tatu Virtanen pelasi koko turnauksen maalissa. Mukaan saatiin myös Tatun vanhat Orko-toverit Teemu Uusitalo ja vellamolais-orkolainen Tero Toivanen.

Pitelemätön Tilli

Ensimmäisessä ottelussa vastaan saatiin paikallisten koripalloilijoiden joukkue Buhtaat City Jänikset (BCJ). Viimevuotiseen tapaan vastustaja pelasi varsin fyysisesti. Edellisen kohtaamisen ratkaisi La Politiquen Jarkko Haapanen kahdella yksilösuorituksellaan. Nyt Jarkko oli poissa, joten tarvittiin uusia tekijöitä. Sellaiseksi osoittautui Jouni Tilli: Reisijärven lahja jyväskyläläiselle futsalille teki hattutempun, joka riitti voittoon koripalloilijoista. Voittoisan 3–2-lopputuloksen miinuspuoli oli Tilllin tavoin ensimmäistä peliään La Politiquen (ja Vellamon) väreissä pelaavan Timo Ahon loukkaantuminen pelin alussa. Nilkkavamma lopetti Tinken turnauksen alkuunsa.

Armoitettu targetti Tilli hoiteli maalinteon myös Kuopio Futsalia vastaan. Lopputulos — voitto — oli niin ilmeinen, että tarkka maalimäärä jäi hämärän peittoon. Huhun mukaan peli päättyi 4–1 ta 3–1.

Väen liike johtaa kaaokseen?

Lauantai alkoi La Politiquen osalta akateemisissa merkeissä. Joukkueen kantaviin voimiin kuuluva viimevuotinen manageri Mikko Jakonen väitteli tohtoriksi valtio-opin saralta. Mikko puolusti ansiokkaasti väitöskirjaansa ”Multitude in Motion: Re-Readings on the Political Philosophy of Thomas Hobbes”, jossa hän tarkastelee liikkeen ja multituden (suom. väki, väkijoukko, rahvas) käsitteiden suhdetta Thomas Hobbesin (1588–1679) poliittisessa filosofiassa. Vastaväittäjä Gordon Hull saapui Pohjois-Carolinan Charlotten yliopistosta ja kustoksena toimi professori Mika Ojakangas Jyväskylän yliopistosta. Mikkoa kiiteltiin suvereenisuudesta. Myös muut paikalla olleet La Politiquen jäsenet esiintyivät asiallisesti.

Päivän ainoassa futsal-ottelussa doctor in spe Jakonen teki joukkueen ainoan maalin. Yhden maalin tappioasemassa Tero pudotti pallon puoleen kenttään Mikolle, joka laukoi hurjan kanuunan alakulmaan. Maalitykki Tillin poissaolo näkyi pistetaululla, ja kun Oy Käyristäjät Ab onnistui maalaamaan toisen kerran aivan ottelun lopussa, La Politique kärsi turnauksen ensimmäisen tappionsa.

Tavoite kirkastuu

Sunnuntaina kaikki oli mahdollista. Viimevuotinen mestari FC Matrix vihjasi juhlineensa enemmän kuin tohtorinkaronkasta mitenkuten toipunut La Politique. Se, että eräs La Politiquen jäsen saapui saliin minuuttia ennen alkuvihellystä kravatti edelleen kaulassaan, saattoi asettaa vastustajan väitteen kyseenalaiseksi. Pallon hallintaansa ottanut La Politique onnistui saavuttamaan ensimmäisellä puoliskolla johtoaseman lukemin 4–0. Maaleista vastasivat Tillin ohella Teemu ja Sidy Bagayoko, jotka kumpikin tekivät maalin mieheen. Toisella jaksolla keltapaitojen väsymys alkoi näkyä, ja vastustaja pääsi maalin päähän ennen pillin vapauttavaa vihellystä.

Päivän toisessa ottelussa vastaan saatiin FC Kultakalat. Vaikka vastustajan maaleissa oli tuuriakin mukana, he tekivät jotaiin oikein, sillä La Politiquelle uhkasi tulla kiire 0–2-tilanteessa. Pisteen ratkaisi Sidy, joka ensin kavensi laitanousun jälkeen kovalla vedolla yläkulmaan ja toisella puoliskolla tasoitti rymistellen Teron maaliviivan tuntumaan tuoman pallon voimalla verkkoon.

Toisen pelin puolivälissä laskettiin, että tasapelillä La Politiquella on mahdollisuus mestaruuteen, mutta viimeinen peli on joka tapauksessa voitettava. Koska mys Tiltti Masters tarvitsi rentosarjan päättävästä ottelusta vähintään pisteen nostellakseen pokaalia, ottelua saattoi hyvästä syystä kutsua finaaliksi.

Tiltti voitti edellisvuonna keskinäisen ottelun kirvelevästi 1–0. Tänä vuonna joukkue oli mahdollisesti vielä aiempaa voimakkaampi. Joukkue puolusti tiukasti eivätkä väsyneet politiikantutkijat tahtoneet päästä maalipaikkoihin. Tatu joutui venymään erinomaisiin torjuntoihin, mutta ensimmäinen maali merkittiin Tiltin nimiin. Kun Jouni Tilli kuitenkin tasoitti ennen taukoa, nähtiin La Politiquelta jonkin aikaa erinomaista ja hallittua peliä. Arkkivirhe kulmapotkun puolustuksessa koitui kuitenkin joukkueen kohtaloksi: joku Tiltin kakkosdivarifutsalisteista pääsi laukomaan esteettä vetosektorilta pallon verkkoon. Tämän jälkeen La Politiquen silmissä hohteleva pokaali häiritsi pelaamista, eikä joukkue enää saanut peliään kasaan. Joukkue jäi hopealle.

Väen kaaoksesta hopeaa saavuttanut organisaatio

Heti ”finaalin” jälkeen tunnelmat olivat pettyneitä, mutta lopulta sijoitus oli erinomainen. Mikäli liike jatkuu, ensi vuonna La Politiquella on mahdollisuudet ottaa kultaa, joskin tohtoriutuminen uhkaa opiskelijajoukkueen jatkuvuutta — nyt rosterissa taisi olla peräti kolme väitellyttä.

Osallistujat (maalit)

  • Tatu Virtanen (mv)
  • Jouni Tilli (9-10)
  • Sidylamine Bagayko (3)
  • Mikko Jakonen (1)
  • Teemu Uusitalo (1)
  • Timo Aho (loukkaantui 1. pelissä)
  • Petteri Niemi
  • Onni Pekonen
  • Tero Toivanen
  • Panu Väänänen
YLÖS

Kommentoi